___Bemutatkozás __. Ökokerámia __. Alapelvek __. Webshop __. Elérhetőség

 
 
  Mit jelent az Ökokerámia?  

Az Ökokerámia elnevezéssel egy szemléletmódot szeretnék kifejezni, azt ahogyan mi itt a Kékhegyen a mindennapjainkat éljük és a világ dolgairól gondolkodunk. Nem egyszerű értéket teremteni a mai világban, odaállni teljes mellszélességgel vmi mellé amiben hiszünk. Még nehezebb ezt a gyakorlatban megvalósítani Budapest és a Balaton vonzáskörzetétől távol, hiszen ezek ma minden tekintetben Magyarország motorjai. Férjemmel célul tűztük ki egy ökológiai szemléletű családi gazdaság kialakítását itt a Mátrában, mely szoros egységben létezik a természettel.

A Kékhegy ökogazdaság gondolata már évekkel ezelőtt megfogalmazódott bennünk, ennek első lépcsőfoka a Kékhegy Pince létrehozása és szerves része a Kékhegy Ökokerámia. Az öko szemlélet egyrészt ökológiai művelésű szőlőket jelent, hiszen tanusított ökológiai gazdálkodást folytatunk 2016. január 1. óta. Az itt megtermelt alapanyagra épül borászatunk, ahol természetközeli módon, fajélesztő és adalékanyagok hozzáadása nélkül készülnek boraink. Ez a hitrendszer alapjaiban meghatározza viszonyomat az anyagokhoz, eszközökhöz, módszerekhez, melyeket a kerámiakészítés során alkalmazok. Kizárólag károsanyag mentes mázakat használok, környezetkímélő elektromos kemencében, magas hőfokon kétszer égetem kerámiáimat, ezáltal tárgyaim tartósak és időtállóak lesznek. A számomra kulcsfontosságú egyediséget és magas minőséget – mely minden ökokerámia közös mércéje - nagyfokú precizitást igénylő, aprólékos kézi munkával és kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával igyekszem biztosítani.

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy ez a szemlélet a borászat és a kerámia mellett családunk hétköznapjaiban is megjelenik: a  környezettudatos életmód egyrészt vegyszermentes ház körüli kiskertre épülő egészséges és tudatos táplálkozást, másrészt a ház körül keletkező hulladék mennyiségének tudatos csökkentését és lehetséges újrahasznosítását jelenti, ami valjuk be nem is olyan nehéz egy vidéki ház körül, inkább akarat kérdése. Műhelyemben is törekszem ezeket az alapvető szabályokat betartani, környezetbarát csomagolószerek használatával és a keletkező hulladékok megfelelő kezelésével. Azzal, hogy leteszed voksodat a kerámiám mellett, közösséget vállallsz ezzel az öko szemlélettel és Te is részesévé válsz.