Főoldal ._Borok _. Területek ._ Fajták _.Borkóstolás._ Webshop ._ Elérhetőség

 
 

Zöld veltelini

Feltehetően osztrák szőlőfajta, ahol a szőlőterületek körülbelül egynegyedét foglalja el. Szinonim nevei: Grüner veltliner, Grüner muskateller, Fehérhegyű, Veltelinské zelené, Ranfol weisser.

Bora általában harmonikus, szép savösszetételű, hűvösebb éjáratokban esetleg kissé kemény. Illatában és ízében citrusokra, fehér húsú barackra, feketeborsra, mentára emlékeztet. A Csákberek-dűlőből származó termésünk bora - az évjárattól függően - általában alkoholban gazdag, kellemes és összetett savérzetű, gyümölcsös és enyhén minerális.

Termesztési értéke: középérésű (szeptember közepe), bőtermő fajta, mely közepesen fagytűrő, szárazságra kissé érzékeny, rothadásra és gombás betegségekre kevésbé hajlamos. Termése általában középnagy (150 g), nálunk azonban meghaladja a 200 g-ot is, bogyója zöldesfehér, pontozott, alig hamvas.

 
 
 
 
 
       
 

Cserszegi fűszeres

Bakonyi Károly az Irsai olivér és Tramini fajták keresztezésével hozta létre Cserszegtomajon, így hungarikumnak tekinthető. Célja egy magyar talajra való, illatos, korai érésű fajta nemesítése volt, mely hamar elterjedt jó tulajdonságai miatt.

Bora általában alkoholban és savakban is gazdag, muskotályos illatú és ízű, fűszeres, többnyire megjelenik benne a mezei virágok és a friss szőlő illata. Érlelésre általában nem alkalmas, azonban az Úrráteszi-dűlőben termett cserszegink a megfelelő terméskorlátozás mellett rendkívül zamatos, alkoholban gazdag, tartalmas bort ad.

Termesztési értéke: korai érésű (szeptember eleje), bőtermő fajta, mely fagytűrő, a szárazságra és a túlterhelésre érzékeny, zöldmunkaigényes, kevésbé rothad. Termése középnagy (150 g), bogyója pirkadtsárga, hamvas, pontozott.

 
 
 
 
 
       
 

Tramini

A dél-tiroli Tramin településről kapta nevét, de igazi hazája mára inkább Elzász. Szinonim nevei: Fűszeres tramini, Piros Tramini, Gewürztraminer, Traminer Rot, Traminac.

Bora testes, illatos, fűszeres és intezíven fajtajelleges, benne a rózsa, tea, sárgabarack aromáival, esetleg némi parfümösséggel. Néha kissé lágy karakterű, bár a magas mésztartalmú és hűvösebb Úrráteszi-dűlőnkből származó tramini borunkra ez nem jellemző.

Termesztési értéke: korai érésű (szeptember eleje-közepe), közepesen termő fajta, mely közepesen fagy- és szárazságtűrő, kevésbé rothad és erősen zöldmunkaigényes. Termése általában kicsi (80g), nálunk azonban inkább 100-120 g átlagtömegű, bogyója éretten pirosas, pontozott, feltűnően hamvas.

 
 
       
       
 

Szürkebarát

A szürkebarát francia eredetű szőlőfajta, a pinot család tagja, közvetlen rokonai a pinot blanc és a pinot noir. Szinonim nevei: Pinot Gris, Pinot Grigio, Grauer burgunder, Malvoisie

Bora általában alkoholban és extraktban is gazdag, kellemes és komplex savösszetétel jellemzi, kiegészülve édeskés (mézes, cukorkás), illetve gyógynövényes (például édesgyökér vagy macskagyökér) aromákkal.

Termesztési értéke: középérésű (szeptember vége), aránylag kisebb termőképességű fajta, mely jó fagytűrésű, rothadásra közepesen hajlamos és kevés zöldmunkát igényel. Fürtje kicsi, átlagtömege 60 gramm és meglehetősen tömött. A bogyók kicsik, hamvasak és szürkés-lila színűek, ez a borászati eljárástól függően akár rózsaszín vagy narancsos árnyalatot képezhet a borban.

 

 
 
 

     
       
 

Cabernet franc

Francia eredetű szőlőfajta, Bordeaux harmadik fajtája, ahol legtöbbször házasításokba kerül. Szinonim nevei: Carmenet, Breton, Véron, Noir dur, Bouchet, Bordo, Cabernet Frank.

Bora testes, bár könnyedebb és kevésbé csersavas mint a cabernet sauvignoné, illatában és ízében is fekete bogyós gyümölcsök és fűszerek érezhetők. Utóbbi az alapanyag éretlensége esetén zavaró „zöldes” jegyekben jelentkezhet, azonban a déli kitettségű Diós-dűlőből származó, erősen terméskorlátozott szőlőnket ez a veszély nem fenyegeti…

Termesztési értéke: késői érésű (október eleje-közepe), közepesen termő fajta, melynek jó a fagy- és szárazságtűrő képessége, kevésbé rothad és erősen zöldmunkaigényes. Termése általában kicsi (90g), bogyóhéja vastag.

 
 
       
       
 

Cabernet sauvignon

Francia eredetű szőlőfajta, mely a Cabernet Franc és Sauvignon Blanc kereszteződéséből jöhetett létre. Szinonim nevei: Petit Bouchet, Vidure, Petit Cabernet.

Bora testes, csersavakban gazdag és kissé fanyar, a feketebogyós gyümölcsökre emlékeztető aromákkal. Éretlen alapanyag esetén gyógynövényes, paprikás ízjegyek is megjelenhetnek benne, túlérés esetén pedig lekváros, főtt gyümölcsös aromák.

Termesztési értéke: késői érésű (október eleje-közepe), közepesen termő fajta, melynek jó a fagy- és szárazságtűrő képessége, nem rothad és erősen zöldmunkaigényes. Termése általában kicsi (90g), bogyóhéja vastag.